Praktijk Fysiotherapie Resink

Klik hiebhhhhhhr om de ondertitel te bewerken

Hoofdpijnklachten

Wat is hoofdpijn

Iedereen weet wat hoofdpijn is omdat iedereen er wel eens in meer of mindere mate mee te maken heeft gehad.

Hoofdpijn kan zich op allerlei manieren manifesteren: pijn in het voorhoofd, pijn in het achterhoofd, hoofdpijn vanuit de nek, pijn in het voorhoofd boven de ogen en pijn achter de ogen, pijn aan de zijkant van het hoofd (links en rechts, hoofdpijn bij de slapen) en pijn op het hoofd. Hoofdpijn kan gepaard gaan met misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en andere symptomen. Of iemand heeft last van een snerpende, stekende of brandende pijn. Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen de verschillende typen van (ernstige) hoofdpijnklachten, zoals klassieke migraine, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn. We zetten de symptomen van deze verschillende soorten hoofdpijn op een rijtje.


De bekende hoofdpijnklachten na een avondje drinken met vrienden is bekend onder de naam kater en heeft een bekende oorzaak te weten drank ofwel te veel “Chateau Migraine”.

De oorzaak hiervan is, dat drank de onhebbelijke eigenschap heeft om vocht aan het lichaam te onttrekken waardoor de “kater” ontstaat.

Maar de meeste hoofdpijnklachten zijn niet zomaar aan iets vrolijks als drank toe te wijzen.

Ieder heeft weleens gehoord van migraine, maar een oorzaak is hiervoor niet zo gemakkelijk te geven als een katerhoofdpijn.

Het valt zelfs niet onder de klassieke hoofdpijn en wordt eerder gezien als een neurogene aandoening net als clusterhoofdpijn.

Ook bij clusterhoofdpijn is het niet eenvoudig een oorzaak aan te geven, en moet zeker niet verward worden met migraine.

Deze vormen van hoofdpijn kunnen beter behandeld worden door een specialist/neuroloog.

Nu komen wij langzaam tot de hoofdpijn-soorten die vele mensen kennen en herkennen.


Ochtend hoofdpijn: s ’morgens wakker worden met een drukkend gevoel in het hoofd, soms na een nacht slecht en onrustig geslapen te hebben.

Deze spanningshoofdpijn kan door een te hoge bloeddruk veroorzaakt worden en/of door stress (vanuit de omgeving, denk hierbij b.v. aan werkdruk).

Deze vormen van hoofdpijn kunnen relatief eenvoudig verholpen worden door de oorzaak weg te nemen, denk hierbij aan een paracetamol (pijnstiller) of door de stress factor weg te nemen.

De spanningshoofdpijn kan ook door een te hoge spierspanning veroorzaakt worden en ook deze zijn met massage van de nek relatief snel te verhelpen.

Over de spanningshoofdpijn is meer te onderscheiden dan ik tot nu toe heb genoemd, hieronder staat iets meer.

Stress heeft voor een deel te maken met invloeden van buitenaf. Invloeden die u zelf misschien niet eens kunt veranderen. Mensen maken echter voor een groot deel hun eigen stress. Het zijn uw eigen interpretaties en waarderingen van een gebeurtenis die bepalen hoe u zicht voelt en gedraagt.

In de categorie spanningshoofdpijn komen variabelen voor die zich totaal anders presenteren.
Hoofdpijn-vanuit-de-nek wordt ook wel cervicogene hoofdpijn of spanningshoofdpijn genoemd. De bronnen die dit kunnen veroorzaken zijn voor ieder heel verschillend:
spieren, gewrichten, banden, pezen, zenuwen en andere weefsels hoog in de nek. Ook de uitingsvormen zijn divers. Enkele voorbeelden van pijnlocaties zoals die in verschillende onderzoeken door patienten zijn gerapporteerd:

                                                 

Hoofdpijn-vanuit-de-kaak

Hoofdpijnklachten kunnen ook ontstaan vanuit het kaakgewricht en met name de pijnlocaties 

Dit geeft dan ook direct het lastige probleem weer, van de overlap van de verschillende hoofdpijnklachten.

Pijn vanuit het kaakgewricht kan zich presenteren als kiespijn, aangezichtspijn.

Deze zogenaamde orofaciale hoofdpijnklachten kunnen door een gespecialiseerde fysio-manueel therapeut gediagnostiseerd en behandeld worden, vaak gebeurt dit ook in samenwerking met de tandarts.